Załatwianie spraw - Laboratorium Badania Żywności
Laboratorium Badania Żywności wykonuje badania zgodnie z zakresem badań.
Przed rozpoczęciem badań sporządzana jest z klientem umowa zwana dalej Umową-zleceniem oraz Protokół uzgodnień.
Podpisanie tych dokumentów uruchamia realizację badań. Wypełniany jest również
Protokół poboru próbek do badań w Laboratorium PBŻ na zlecenie klienta zewnętrznego.
Zawieranie umów-zleceń i przyjmowanie próbek:
Od poniedziałku do- środy w godzinach 8:00 - 13:00.
osobiście w siedzibie PSSE w Słupsku w pokoju 233 (wejście główne, II piętro)
Wstępne informacje można uzyskać telefonicznie pod numerem: (59) 843-12-91 wew. 61
kontaktując się z kierownikiem PBŻ J. Nowicką lub osobą upoważnioną.
Podczas uzgadniania bierze się pod uwagę następujące czynniki:
-
wymagania klienta łącznie z metodami, które mają być zastosowane (wymagania i metody muszą być jasno określone),
-
możliwości i środki laboratorium potrzebne do realizacji zlecenia,
-
termin realizacji,
-
cenę badań.
Koszty badań naliczane są na podstawie cennika usług obowiązującego w PSSE w Słupsku.
Wszelkie różnice pomiędzy zamówieniem (ofertą) klienta a umową, powinny być wyjaśnione przed rozpoczęciem prac.
Ustalenia zawarte w Umowie-zleceniu i Protokole uzgodnień są obowiązujące dla obu stron od momentu ich podpisania. Wprowadzenie dodatkowych ustaleń lub ich zmiana wymaga zgody obu stron wyrażonej w formie aneksu do Umowy-zlecenia.
Laboratorium wykonuje badania mikrobiologiczne środków spożywczych i wymazów czystościowych w oparciu o metody znormalizowane, a stosowane metody badawcze są akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji (nr Certyfikatu Akredytacji: AB 572).
Laboratorium przeprowadza ocenę składu i znakowania środków spożywczych, w oparciu o obowiązujące przepisy.
Laboratorium służy pomocą przy ustalaniu zakresu badań.
Badania są prowadzone przez kompetentny i doświadczony personel.
Wysoki poziom wykonywanych badań potwierdzają wyniki systematycznego uczestnictwa w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości.
Laboratorium Badań Żywności Oddziału Laboratoryjnego PSSE w Słupsku wydaje atesty:
-
na grzyby świeże (bezpłatne),
-
na grzyby suszone (płatne),
w oparciu o rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 115, poz. 672 z późn. zm..
Wzory stosowanych Umów-Zleceń i Protokołu uzgodnień wraz z przykładami ich wypełnienia podano w plikach pdf – poniżej
-
wzór Protokołu poboru próbek do badań w Laboratorium PBŻ na zlecenie klienta zewnętrznego - Pobierz plik - (pdf)