2014-12-09
Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Pprzedmioty Użytku należy:
- Zadania ogóne:
- kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- nadzór nad bezpieczeństwem i jakością zdrowotną żywności,
- kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków zdrowotnych produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
- Zadania szczegółowe:
- urzędowe kontrole w zakładach produkujących i wprowadzających do obrotu żywność, zakładach żywienia zbiorowego oraz środkach transportu żywności, zakładach produkcji i dystrybucji materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych. Prowadzenie ewidencji i całości dokumentacji związanej z sprawowanym nadzorem,
- pobieranie próbek do badań laboratoryjnych żywności, wyrobów do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych oraz ocena ich jakości zdrowotnej,
- planowanie kontroli, sporządzanie planu poboru próbek oraz sprawozdawczość z nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, wyrobami do kontaktu z żywnością i produktami kosmetycznymi,
- uczestniczenie w systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych, niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (RASFF) oraz produktach kosmetycznych (RAPEX),
- nadzór nad środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi zgłoszonymi do granicznej kontroli na terenie działalności PPIS w Słupsku,
- zatwierdzanie i rejestracja zakładów produkcji i obrotu żywnością oraz zakładów żywieniowych, rejestracja zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne,
- przygotowywania projektów decyzji i wykonywania czynności w postępowaniu administracyjnym i w postępowaniu egzekucyjnym w administracji,
- współpraca z SZNS w zakresie opiniowania projektów i odbioru obiektów żywieniowo-żywnościowych pod względem higieniczno-sanitarnym i technologicznym,
- współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Stacji w sprawach dotyczących zapobiegania i zwalczania: chorób zakaźnych i pasożytniczych, zbiorowych zatruć pokarmowych, negatywnego wpływu czynników chemicznych na zdrowie ludzi,
- popularyzacja zasad higieny i racjonalnego żywienia,
- współpraca z innymi jednostkami kontrolnymi oraz z jednostkami samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności.